Des braucht`s für ca. 20 Stück
Topfenteig:
750g Topfen
500g griffiges Mehl
150g Butter flüssig
3 Dotter
2 El Grieß
Butterbrösel:
Butter, Semmelbrösel, Zucker, Zimt
Marillenröster:
Marillen, Zucker, Weißwein, Zimtrinde...
So werns perfekt:
Für den Teig alle Zutaten zu einem glatten Teig kneten. Marillen entkernen (dabei nicht komplett durchschneiden) mit einem Stück Würfelzucker füllen (wer will)..
Zu Knödel formen und in leicht kochendem Wasser 20min kochen lassen.
In der Zwischenzeit die Butter schmelzen lassen, Brösel hinzufügen bei kleiner Hitze leicht bräunen lassen (AUFPASSEN BRENNT LEICHT AN) mit Zucker, Zimt abschmecken.
Für den Marillenröster Marillen halbieren und mit etwas Wasser, Weißwein, Zimtrinde und Zucker kochen.
Knödel abseihen und in den Butterbrösel schwenken. Anrichten und genießen. 🥰
TOPFENTEIG -> eignet sich auch richtig gut für Erdbeerknödel, Zwetschkenknödel, Nougatknödel, Schokoknödel....
Bei den Butterbrösel kann man auch ein paar Nüsse untermischen, ist vorallem bei Nougatknödel richtig lecker
Ingredients
Directions
To make the cake: heat the oven to 350°F. Butter and flour a 12-cup Bundt pan. Sift together the flour, cinnamon, baking soda, ginger, salt, pepper, and allspice into a bowl. Using another bowl and a handheld electric mixer—or a stand mixer fitted with the paddle attachment—beat the eggs and sugars until light and fluffy, about 3 minutes. Add the applesauce, oil, and vanilla and beat until smooth.
Fold in the dry ingredients until just combined. Pour the batter into the Bundt pan and bake for about 45 minutes, until a cake tester inserted into the center comes out clean. Transfer the pan to a rack and let cool for 10 minutes. Invert the cake onto the rack and let it cool completely, about 2 hours, before you make the glaze.
Put a piece of aluminum foil or parchment paper under the rack to catch any drips. To make the icing: in a saucepan, combine the brown sugar, cream, butter, and salt and cook over medium heat. Bring to a full rolling boil, stirring constantly. Boil for 1 minute exactly and turn off the heat.
Let the glaze cool in the pan for a minute, then gradually whisk in the confectioners’ sugar until you have a thick but pourable glaze (you may not need all of the sugar). If the mixture seems too thick, add a splash of cream. Pour the glaze quickly over the cake, covering as much surface area as possible. Let the glaze set for at least 10 minutes before storing cake in an airtight container for up to 5 days.